UVM||Uro-Net|| Handleplaner ||Ribe Kommune||

Præsentation
Ribe Kommune

Handleplan:
Kommissorium
Handleplan
Spm. til skoler

Skoler
Farup skole
Gredstedbro
Hviding skole
Jernved skole
Kongeådal
Nørremark
Seem skole
Spandet-Roager
Valdemarskolen
V. Vedsted
Vittenberg
Ø. Vedsted

Formidlings
konferencer

Blaabjerg
Ribe

blå
Ribe Kommune - Handleplan
blå

Forslag til kommissorium:

Målsætning:

Byrådet lægger vægt på, at der på den enkelte skole gennem et målrettet arbejde sikres et godt trivsels- og læringsmiljø.

For at sikre initiativ og koordinering mellem skolerne med henblik på at opfylde denne målsætning etableres en styregruppe, bestående af repræsentanter fra skolelederkredsen , en SFO-leder samt en skolepsykolog.

Det er et mål. for styregruppens arbejde, at den politiske målsætning konkretiseres i form af et oplæg om en samlet overordnet handlingsplan for skolernes indsats på dette område.

Det er ligeledes styregruppens opgave, at følge arbejdet på skolerne og koordinere dette med det landsdækkende URO-netværk under Undervisningsministeriet, som Ribe kommune deltager i.

Styregruppen foretager på baggrund af jævnlige drøftelser med skolelederne/SFO og Institutionslederne de nødvendige justeringer af den overordnede handleplan.

Styregruppen tager initiativ til, at der centralt kan foregå en resultatvurdering af skolernes indsats på området i forhold til den samlede deltagelse i netværket frem til år 2001.

Tidsplan og indhold:

Efterår 1998:
Skolens forslag til overordnet målsætning, med henvisning til de fire problemstillinger.

Beskrivelse af den enkelte skoles status og indsats indenfor en eller flere af de beskrevne områder.

forår 1999:
Virksomhedsplanen. På baggrund af vedtagen kommunal målsætning skal skolerne beskrive indsatsområder for de kommende to år, herunder hvilke ideer/overvejelser skolen har gjort sig med henblik på evaluering og målopfyldelse.

Forslag til styregruppe:

Hanne NielsenViceinspektør Gredstedbro skole
Ole RisomSkoleleder Nørremarkskolen
Rene JørgensenSFO-leder Valdemarskolen
Hans Chr. Kiil Skolepsykolog Familierådgivningen
Daginstitutionsleder Poul Schou Afd. chef Børn og Unge

Handleplan

Udfra den kommunale målsætning på området er det styregruppens opgave at udarbejde grundlag for skolernes arbejde omkring følgende indsatsområder:

1. Lærer/pædagogpersonligheden

Problematisering:
I relation til målrettet at sikre skolerne et godt trivsels- og læringsmiljø er lærer/pædagogpersonligheden et vigtig aspekt.
Dette fremhæves bl.a. i undersøgelsen om urolige elever (Niels Egelund 1998), men er også et lokal lagttaget fænomen. Dette gælder såvel i forhold til den voknes umiddelbare relation til børn og unge, evnen til at sikre den nødvendige ramme om leg og læring i et miljø fyldt med inspiration og udvikling, systematik og tryghed. Denne opgave forventes løst af hovedparten af de ansatte, hvorimod det kan være nødvendigt gennem rådgivning, vejledning supervision og efteruddannelse at forsøge at give alle medarbejdere det bedste grundlag for det pædagogiske arbejde.

Handlingsplan:
Der igangsættes initiativer kommunalt og på den enkelte skole, der kan være understøttende for at styrke bevidstheden og praksis hos den enkelte professionelle medarbejder omkring relationen til barnet og den unge i forbindelse med følgende aktiviteter:

Alternativt kommunalt kursus.
  • regionale temadage som opfølgning på lærer/pædagogrollen
  • teamsamarbejde
  • kollegial supervision.
  • tr-rådgivning/faglige organisation
  • ledervejledning

2. Skole Hjem samarbejdet

Problematisering:
Flere skoler ønsker i dag at revurdere sin samarbejdsform mellem skole/hjem. Der er en øget forventning fra forældre til at få en bred og grundig information/evaluering af deres barns skolegang med en beskrivelse af de ydelser skolen kan tilbyde og en konkretisering af de forventninger skolen har til forældrene. Et stigende antal skole/hjem konflikter opleves ligeledes i forhold til varighed og omfang hvilket ofte bevirker at løsningsmulighederne begrænses. Der er her et behov for at problemstillingerne løses så hurtigt og enkelt som muligt.

Handlingsplan:
På den enkelte skole tages initiativer til at drøfte skole/hjem samarbejdet i forhold til status og udviklingsmuligheder såvel i pædagogisk råd som med skolebestyrelsen. Det forventes, at den enkelte skole ledelse, lærere og forældre drøfter forventninger til skolens undervisning og samarbejdet mellem skole og hjem, ligesom byrådet lægger vægt på, at skolens ledelse og lærere tager initiativ til en videreudvikling af et professionelt skole-hjem samarbejde.

3.Overgange

Problematisering:
I forbindelse med temadag blandt daginstitutionsledere, sfo-ledere mfl. blev følgende problemstillinger omkring overgange mellem børnehave/SFO/skole fremhævet: Der mangler en klar procedure vedr. overflytning af børn når det gælder information, koordinering af aktiviteter og afholdelse af forældremøder. Herudover kunne den samlede personaleressource udnyttes bedre i et fælles arbejde på tværs af daginstitution/SFO/skole omkring bl.a. leg og læring.

Handlingsplan:
På baggrund af faglig/politisk drøftelse er der ønske om en klar politisk udmelding om de forventninger byrådet har på samvirket på børn og ungeområdet. Overordnet er der behov for en beskrivelse af de forventninger der knytter sig til:


ligesom det forventes, at man lokalt/regionalt tager initiativ omkring:
  • information
  • fælles forældrearrangementer
  • fælles aktiviteter
  • koordinering og gensidig orientering
  • fagligt samarbejde

Det forventes, at forvaltningen udarbejder en klar procedure/tidsplan for praksis omkring overflytninger og holder institutioner og skoler tæt orienteret.

4.Skolens kultur og leveregler/samværsregler

Problematisering:
En oplevelse af en skoles kultur indeholder såvel nogle synlige normer og leveregler, men herudover ligger der som et usynligt, måske ubevidst lag, der indeholder nogle konsensusholdniger til hvordan skolens praksis virker. For i fællesskab at kunne leve op til at arbejde målrettet og synligt med at skabe et godt trivsels og læringsmiljø forudsættes der en kontinuerlig dialog mellem skolens aktører og interessenter omkring de forventninger og ønsker der er til en fælles kultur.

Handlingsplan:
Det forventes, at der på den enkelte skole/SFO arbejdes aktivt med at synliggøre de forventninger der fra forældre, medarbejder og elevside er til en god og udviklingsrettet skolekultur. den enkelte skole sætte selv sin dagsorden til hvordan dette følges op og der forventes efterfølgende en beskrivelse af de initiativer der er igangsat.

Oversigt midtvejsevaluering (Spørgsmål fremsendt til skolerne)

  1. Kommunestørrelse; elevtal
  2. Antal skoler; skolestørrelser
  3. Deltagende skoler
  4. Kommunens/skolernes normale tiltag i forhold til urolige elever
  5. Igangværende projekter i relation til at forebygge og indgribe overfor urolige elever
  6. Planlagte tiltag/ udviklingsprojekter på området
  7. Hvilke målsætninger og handleplaner ligger til grund for kommunens arbejde med at forebygge uro og fremme trivsel på kommunens skoler ?
  8. Hvilke tiltag kunne kommunen/skolerne ønske at iværksætte for at fremme processen ?
  9. Hvilke særlige problemfelter er fremherskende i kommunens skoler set i relation til urolige elever ?
  10. Hvilke handlemuligheder anser kommunen/skolerne for de centrale i forhold til at forebygge uro ?
  11. Andre temaer som I finder relevante for at præsentere kommunen i Uro-nettet.