Målgrupper
Skolen er for alle børn fra 6 års alderen til og med 10 klassetrin
Særlige målgrupper:
Morsø Kommune har udarbejde en politik for undervisning og integration af fremmedsprogede børn og unge.
Specialundervisning
Til elever hvis udvikling kræver særlig hensyntagen og støtte tilbydes specialundervisning i medfør af folkeskolelovens § 20 stk 1.
Specialundervisning gives i eller uden for elevens normale klasse. I særlige tilfælde kan specialundervisningen gives helt eller delvis i særlige klasser på den enkelte skole eller på en anden skole - eventuelt på specialskole.
Elever, der kræver særlig vidtgående hensyntagen eller støtte kan henvises til vidtgående specialundervisning i medfør af folkeskolelovens § 20 stk 2 efter godkendelse i amtet. Også denne specialundervisning kan gives på den enkelte skole, i særlige klasser på en anden skole eller på specialskole.
Børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegang (småbørn), tilbydes specialundervisning. Hvis småbørn kræver særlig vidtgående specialundervisning, kan der ske henvisning til amtet.
Specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand iværksættes af skolelederen efter forslag fra Pædagogisk-Psykologisk Rådgivning.
Morsø kommune lægger vægt på, at specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand ydes så nær barnets normale miljø som mu-ligt. Der skal således lægges betydelig vægt på den betydning det har for barnets udvikling, at det kan forblive i sine vante omgivelser og videreføre kammeratskabskontakt med sine legekammerater i hjemmemiljøet. Der skal endvidere lægges betydelig vægt på de kvaliteter, der ligger i skolernes sociale miljø.
Henvisning til anden skole kan derfor først ske, når det kan dokumenteres, at barnets særlige behov ikke kan tilgodeses inden for rammerne af hjemskolen.
Specialcenter
For at sikre, at den enkelte lærer eller pædagog har et kvalificeret sted at gå hen med sin bekymring vedrørende et barn, er der pr. 1.8.1999 oprettet specialcentre på alle kommunens skoler. Et specialcenter består af en persongruppe med særlig kompetence og handlemuligheder i forhold til børn med særlige behov.
Observationsundervisning
Observationsundervisningen (for elever med følelsesmæssige og sociale vanskeligheder) afvikles dels ved tilbud om observationslærere, som kan "udlånes" til hjemskolen og i mere komplicerede tilfælde ved tilbud om optagelse i en observationsgruppe på M.C. Holms skole.
Læsekursus
Overbygningsskolerne varetager et tilbud om intensiv læseundervisning til elever med massive læse-stavevanskeligheder. Tilbuddet gives som regel til elever på 4. - 6. klassetrin.
Tale-Høreundervisning
Tale-høreundervisningen dækkes af tale-hørelærere og en tale-hørekonsulent under ledelse af Pædagogisk Psykologisk Rådgivningskontor.
Undervisning gives til børn, der har behov for støtte i deres talesprogudvikling, eller begrænsninger i mulighederne for verbal kommunikation.
Rådgivning til forældre og børn
Morsø Kommune har lagt vægt på at kommunen fremstår som én enhed i
forhold til børn og unge med særlige behov.
Der er til det formål etableret en samordning af kommunens indsats fra de forskellige områder med formålet:
- At styrke indsatsen overfor børn, unge og familier, med særlige behov.
- At der sikres brugerne en enkel adgang til støtte.
- Indsatsen skal være koordineret og enstrenget, så brugerne tilgodeses af en enhed,- Morsø Kommune.
- Der skal opnås optimal anvendelse af kommunens samlede ressourcer, så der sikres en tidlig indsats, hvor familiens egne ressourcer i videst muligt omfang mobiliseres.
- At alle former for støtte til børn og unge og deres familier, ydes med respekt for familiens integritet, og ud fra et helhedssyn på barnet og familien.
I denne samordning, tages der udgangspunkt i et familiesyn der siger:
- at børn primært er forældrenes ansvar
- at forældrene er de vigtigste personer i et barns liv
- at forældrene oftest har ressourcer til at løse opgaverne
- at hjælpen oftest kan komme fra familiens eget netværk.
Samordningen, der blandt andet rummer kommunens Pædagogisk-Psykologisk
Rådgivning, Støttecenter for småbørn og sundhedsplejen er etableret i
enheden

"Rådgivningscenter Børn og Unge"

Grønnegade 12
7900 Nykøbing Mors
Til de særlige rådgivnings- og vejledningsopgaver er der ansat flg. personale:
- Psykologer
- Tale-/hørekonsulent
- Læsekonsulent
- Observationskonsulent
- Familieterapeut
- Fysioterapeut
- Kurator
- Speciallærere
- Sundhedsplejersker