UVMPPR-NetIdeer & InspirationFyns Amt
Unsvisningsministeriets logo
Logo Fyns Amt
Kvalitet i PPR - OBSERVATIONSSKEMA
til skoler og børnehaver

Af: Psykolog Hanne Hvolbæk og psykolog Jette Petersen
Fyns Amt - Kultur- og Specialundervisningsafdelingen
Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

OBSERVATIONSSKEMAET er fremstillet med henblik på en opkvalificering af indstillingsgrund-laget til den vidtgående specialundervisning for normalt begavede børn med specifikke indlæringsvanskeligheder. Materialet har været afprøvet i et stykke tid, og der er sket forskellige revisioner undervejs. Det fremstår nu i sin foreløbigt endelige form.

Formål:
Et væsentligt bidrag til vurdering af et barns undervisningsbehov og skoleplacering er, sammen med den psykologiske rapport og oplysninger fra andre fagpersoner og forældre, skolens eller børnehavens beskrivelse af barnets funktion i hverdagen.

Ét er, hvordan barnet fungerer i en struktureret testsituation alene sammen med en voksen, noget andet kan være, hvordan barnet udnytter sine potentialer i den daglige kontekst såvel fagligt som socialt.

Hvis man vil have en valid vurdering af et barns undervisningsbehov, er det derfor en forudsætning, at man søger at få sagen fyldestgørende belyst fra så mange relevante vinkler som muligt, herunder en pædagogisk status- eller forudsætningsredegørelse.

Vores erfaring med visitationssager til den vidtgående specialundervisning viser, at oplysninger fra skole og børnehave kan være af meget varierende kvalitet, og derfor ikke altid kan bruges i den samlede vurdering af den konkrete sag.

Vi satte os derfor det mål at fremstille et materiale, som kunne medvirke til en opkvalificering af visitationsgrundlaget.

Arbejdet er sket i samarbejde mellem de to undervisningscentre på Pårup Skole og Rosengårdskolen, hvor vi er tilknyttede som psykologer.

Materialet består dels af:

  • En oversigt over relevante oplysninger og test til den afgivende PPR,
dels af:
  • Et observationsskema til skole og børnehave, som kan danne grundlag for en beskrivelse af et bredt spektrum af elevens funktioner.

Målgruppe
Skemaet retter sig oprindeligt mod børn med specifikke indlæringsvanskeligheder af vidtgående karakter (20,2), men kan også anvendes til normaltbegavede børn med indlæringsvanskeligheder af mere generel karakter.
Udviklingsmæssigt spænder skemaet fra skoleparathedsområdet og opefter.
Observationerne skal belyse barnets nuværende situation, problemfelter og ressourcer.

Opbygning
Observationsskemaet er på 16 sider og er opbygget som en kombination af blokke med afkrydsningssspørgsmål (ja/nej eller fire rubrikker med yderpunkterne aldrig/oftest) og plads til eksempler og/eller kommentarer efter hver blok.
Slutteligt er der et afsnit, hvor særlige forhold omkring det enkelte barn er beskrevet.

Indhold

  1. Oplysninger: Eventuelle sansemæssige, motoriske, medicinske elle adfærdsmæssige problemer.
  2. Problemformulering og oplysninger om, hvordan man hidtil har forsøgt at afhjælpe problemet, herunder eventuelt den individuelle undervisningsplan.
  3. Barnets nuværende situation:
    Fysiske rammer, klassestørrelse og -funktion. Eventuelle størreforanstaltninger.
    M.a.o. den kontekst barnet befinder sig i.
  4. Barnets forudsætninger på følgende områder:
    Opmærksomhed
    Hukommelse
    Sprog
    Visuelt
    Motorisk
    Logisk-matematisk
    Musisk
    Personligt og socialt
  5. En side, hvor navn, adresse og telefonnummer på relevante personer kan oplyses.

Afprøvning
Observationsskemaet er i første omgang anvendt som led i visitation til DIALOG kurset (*), hvor det samtidig anvendes som udgangspunkt for dialogen mellem hjemskolens og DIALOG-kursets personale.

I forbindelse hermed er der udsendt et evalueringsskema til de ca. 25 lærere, der har udfyldt skemaet, hvor de spørges om, hvordan det har været at bruge skemaet, og hvordan de vurderer relevansen i indholdet. Tilbagemeldingerne herfra var positive, idet et stort flertal angav, at arbejdet med skemaet var forholdsvis overkommetligt og en god hjælp til at sikre, at man kommer "hele vejen rundt" om barnet.

Skemaet har desuden været afprøvet inden for dele af det amtskommunale skolevæsen, hvor det danner grundlag for beskrivelsen af elevforudsætningsdelen i den individuelle undervisningsplan. Denne evalueringsrunde er afsluttet i foråret i foråret 2000, og materialet med de foreløbig endelige justeringer bliver herefter alment tilgængeligt og udlagt på PPR-nettet.

Anvendelse
Observationsskemaet er et redskab til beskrivelse af elev-status/forudsætninger. Det kan derfor anvendes i alle situationer, hvor man har brug for en sådan beskrivelse. Det kan anvendes i visitationssager, som led i undervisningsplanlægningen og som kommunikation mellem lærere ved overflytning af elever.

Fremtidig udvikling
Observationsskemaet er som sagt udviklet med henblik på den elevkategori, som udviklingsmæssigt befinder sig fra lige omkring skolestart og opefter.
Det er derfor ikke umiddelbart anvendeligt til elever, hvis udvikling ligger under dette niveau, til multihandicappede børn eller til børn med alvorlige sansehandicaps.
Det påtænkes at udvide materialet med et lignende skema, som retter sig specielt mod disse elevgrupper. Observationsskemaet vil blive alment tilgængeligt på PPR-nettet, eller vil kunne rekvireres hos Fyns Amt.

Hanne Hvolbæk
psykolog
Jette Petersen
psykolog

(*) DIALOG er et amtsligt tilbud til primærkommunale PPR-kontorer på Fyn, hvortil man kan indstille børn med store indlæringsmæssige vanskeligheder til tværfaglig udredning og pædagogisk rådgivning. Børnene er indskrevet i DIALOG i perioder på flere uger, hvor de udredes pædagogisk-psykologisk samt tale-, fysio- og ergoterapeutisk, hvis det skønnes relevant.

På baggrund af denne udredning afprøves forskellige undervisningsmæssige tiltag og ved afslutningen af forløbet rådgives om pædagogik, og skolemæssige foranstaltninger drøftes med PPR, lærere og forældre. Den mundtlige rådgivning efterfølges af en rapport, hvor også resultatet af disse drøftelser indgår.

UVMPPR-NetIdeer & InspirationKvalitet i PPR